Kthehu lart

Vogel: Samiti i Sofjes zhgënjyes nuk siguron anëtarësim, liderët e rajonit do ta shfrytëzojnë këtë

Vogel: Samiti i Sofjes zhgënjyes nuk siguron anëtarësim,  liderët e rajonit do ta shfrytëzojnë këtë GazetaExpress

nuk ka siguruar perspektivë për anëtarësim të vendeve të Ballkanit në BE, tha për Radion Evropa e Lirë Toby Vogel, një studiues në Qendrën për Studime të Politikave Evropiane (CEPS ).

Ai ka thënë se Presidenti francez Emanuel Makron ka hedhur një kovë me ujë të ftohtë "në aspiratat evropiane të vendeve kandidate nga Ballkani, me deklaratën se BE-ja duhet së pari të kryejë reformat e brendshme para se të marrë anëtarë të rinj.

“Ky është pozicion i vjetër i Francës dhe nuk ka asgjë të re në atë që tha Macron. Megjithatë, është interesante se Macron, që perceptohet si politikan shumë pro-europian mbajti këtë qëndrim ndaj pranimit të vendeve të Ballkanit. Ai dërgoi një sinjal dhe këtë ua tha atyre direkt në samitin e Sofjes. Në këtë kontekst, Parisi zyrtar është shumë i përmbajtur në hapjen e negociatave me Maqedoninë, dhe veçanërisht me Shqipërinë“ ka theksuar Vogel.

„Prandaj, unë konsideroj se rezultati i samitit është shumë zhgënjyes, ndër të tjera, për shkak të trajtimit të gjashtë vendeve të Ballkanit në dokumentin përfundimtar si një "partner" dhe jo si "shtete". Gjithashtu, është zhgënjyese që në këtë mbledhje nuk ka marrë pjesë as Kryeministri spanjoll për shkak të  Kosovës. E gjithë kjo tregon se BE nuk e ka ripohuar fuqishëm angazhimin e saj ndaj zgjerimit të Ballkanit. Këë  udhëheqësit e vendeve të rajonit e kanë regjistruar dhe ata do të veprojnë në përputhje me rrethanat ", thotë Vogel.

Vogel ka thënë se gjëja më e rëndësishme është zgjidhja e çështjes së Kosovës, sepse është shumë e rëndë për situatën në të gjithë Ballkanin.

Por, kur mund të anëtarësohet Ballkani në BE.

„ Le të shpresojmë që Serbia dhe Mali i Zi, pasuar nga Maqedonia dhe Shqipëria për të arritur në fund të dekadës së ardhshme - jo 2025, por disa vjet më vonë. Në fund, ajo nuk është e rëndësishme nëse kjo do të ndodhë në vitin 2025 apo 2028, por për të zbatuar reformat e domosdoshme, e cila do të jetë me dobi të madhe jo vetëm për vendin ballkanik dhe BE“ ka thënë Vogel

    Data: 21 Maj 2018 16:55
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera