Kthehu lart

74 vjet më parë, SHBA-ja dhe Britania bombarduan Beogradin

74 vjet më parë, SHBA-ja dhe Britania bombarduan Beogradin GazetaExpress

Në këtë ditë 74 vjet më parë, gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat aleate, të cilat përbëheshin nga SHBA-ja dhe aviacioni britanik, bombarduan Beogradin, madje vetëm në ditët kur populli serb festonte Pashkët

Avionët kapën edhe një herë civilët të papërgatitur. Bombardimi ishte rezultat i ndarjes përfundimtare të “Luftwaffe” të aviacionit gjerman, i cili nuk mund t’u rezistonte aleatëve: Shtetet e Bashkuara, BRSS dhe Mbretëria e Bashkuar.

Qielli i pambrojtur i territorit të kontrolluar nga forcat e Boshtit u mundësoi aleatëve të përgatisin terrenin për pastrimin e tokës, duke shkatërruar komunikimet, fortifikimet dhe burimet e logjistikës, raporton “Vestinet”, transmeton Periskopi.

Bomba goditi urën hekurudhore më 6 maj. Një stacion hekurudhor u godit dhe rreth 250 ushtarë gjermanë u vranë dhe një depo në Banovo Bërdo u shkatërrua.
Fabrikat Rogozarski, Ikarus, Dragon dhe Danubius në Zemun, rafineria në Çukaricë, si dhe aeroporti u shkatërruan. Përveç këtyre objekteve, ata goditën edhe ndërtesat ku jetonin civilët.

Bomba goditi 200 njerëz në tregun e Bailon. Një tjetër pajisje shpërthyese ra në spitalin e lindjes (sot një klinikë studentore në rrugën Krunska).
Numri i viktimave civile ishte i madh, më i lartë se në vitin 1941. Gjermanët llogarisnin se ishin rreth 1,600 të vdekur dhe rreth 5,000 të plagosur.

    Data: 17 Prill 2018 10:08
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera