Buxhovi: Klasa politike aktuale po e kthen shtetndërtimin e Kosovës në pikën zero


07/12/2018

Sipas Buxhovit, shtetin e Kosovës e lindi lëvizja për barazi si një koncept politik që u shfaq në vitet e gjashtëdhjetë me kërkesën për Republikën e Kosovës, e cila ishte dinamizue me demonstratat e vitit 1981, prej nga pastaj, në fund të viteve të nëntëdhjetë kur u rrënua autonomia e Kosovës me dhunë, u kthye në platformë politike të rezistencës institucionale deri te ajo e armatosur në vitet 1989-1999.

Si tillë, shteti i Kosovës paraqet të arriturën më të madhe të shqiptarizmit në këtë shekull. Me këtë rast, Buxhovi duke iu referuar ngjarjeve nga viti 1999-2008, pra të atyre nën protektoratin ndërkombëtar kur edhe do të shpallet pavarësia, tha se paraqesin një zhvillim dinamik të përcjellë me shumë ngjarje dramatike, që e ngadalësuan këtë proces ose e vështirësuan deri buzë dështimit.

Për Buxhovin ato ishin të tilla ngaqë faktori ndërkombëtar, duke u mbështetur në doktrinën “siguria para demokracisë” zgjodhi për partner strukturat kriminale në veri dhe ato paramilitare, të shumtën nga Qeveria e Përkohshme, të cilat uzurpuar pushtetin me anën e krimit të organizuar, duke u shtri në të gjitha segmentet e jetës institucionale.

Sipas Buxhovit, trazirat e përgjakshme të marsit 2004 dhe shkëputja e veriut nga jeta institucionale e Kosovës, krijuan rrethana që procesi i shtetndërtimit të Kosovës të pengohej ose që të anulohej faqe, po mos të ishte ndërhyrja amerikane, e cila vuri në binarë bisedime e Vjenës dhe gjithë ato që do të fitojnë legjitimitet ndërkombëtar me Pakon e Ahtissarit. Amerikanët, në këtë mënyrë thuajse ultimativisht kërkuan shpalljen e pavarësisë edhe pa mbështetjen edhe OKB-SË, e cila, me veton ruse, shfaqej bllokuese e këtij procesi.

Gjatë bashkëbisedimit me të pranishmit, temë e pashmangshme ishte edhe nisma e presidentit të Kosovës për marrëveshje me Serbinë. Edhe me këtë rast, Buxhovi u deklarua kundër saj duke e quajtur jo kushtetuese dhe të dëmshme për vetë faktin se nuk ka platformë politike dhe si e tillë Serbisë i krijon mundësi që të hapë çështjen e Serbisë së Madhe, gjë që do të jetë me pasoja edhe për çështjen e gjithmbarshme shqiptare, e cila nga subjekti politik kthehet në objekt pazaresh të rrezikshme. 

Buxhovi kritikoi klasën e gjithmbarshme politike , e cila me sjellje hipokrite në parlament dhe qeveri po lejojnë që çështja e shtetit të Kosovës si dhe fati i saj, në vend se të mbrohej me mjetet që i ka në dispozicion, të kthehet në pikën zero.

Te fundit nga kategoria


Kthehu lart